Një “përbindësh” po i afrohet Tokës, shkencëtari: Nuk e dimë se kur mund të godasë

Asteroidi 2022 AP7, i cili ka një diametër 1-2 km (3280.84 këmbë është i barabartë me 1 km) përbën një kërcënim të madh për Tokën.

A ka mundësi të godasë ky asteroid i frikshëm?

Shkencëtarët paralajmërojnë se ky “përbindësh” po drejtohet me shpejtësi drejt planetit tonë.

Scott Sheppard i Institutit Carnegie për Shkencën dhe ekipi i tij i kolegëve kanë vëzhguar, jo vetëm një, por 3 asteroidë, njëri prej të cilëve thuhet se është një “planet-vrasës” dhe është quajtur Asteroid 2022 AP7.

Pjesa më shqetësuese është se është asteroidi më i madh potencialisht i rrezikshëm i gjetur në tetë vitet e fundit, me diametër midis 1.1-2.3 kilometra.

Ky asteroid vrasës i planetit rrotullohet rreth Diellit çdo pesë vjet. Studimi thotë se asteroidi 2022 AP7 aktualisht kalon orbitën e Tokës kur është në anën tjetër të Diellit.

Ky asteroid është potencialisht i rrezikshëm për shkak të madhësisë së tij të madhe dhe ka potencialin të shkaktojë zhdukje masive në Tokë.

Ndërsa shkruante në Astronomical Journal, autori i studimit Scott Sheppard thotë se ky asteroid “nuk ka asnjë shans të godasë Tokën aktualisht”.

Studiuesi zbuloi se asteroidi do të kalojë orbitën e Tokës diku në të ardhmen. “Dhe ne nuk e dimë orbitën e 2022 AP7 me saktësi sa për të thënë shumë për rreziqet e tij shekuj pas,” shtoi ai.

Ka pasur shumë raste kur shkencëtarët nuk mund të shihnin asteroidë që vinin drejt Tokës. Kjo për shkak të pikave të verbër vëzhguese.

Në thelb, vëzhgimi pranë Diellit është i vështirë pasi shkëlqimi i fortë dominon dritën e dobët të reflektuar nga këta asteroidë të vegjël, gjë që krijon një pikë të verbër.

Megjithatë, ekziston një dritare e vogël për të vëzhguar asteroidë të tillë që është pak para dhe pas perëndimit të diellit. Ka pasur raste në të kaluarën kur shkencëtarët zbuluan një asteroid vetëm disa orë para se të fluturonte shumë afër Tokës.

Në mënyrë të tmerrshme, në vitin 2021, një asteroid 2021 UA1 fluturoi pranë Tokës vetëm disa mijëra kilometra larg. Për fat të mirë, për shkak të madhësisë së tij të vogël, ajo nuk përbënte asnjë rrezik për Tokën.

Ndërsa, në vitin 2019, një asteroid masiv me një diametër 100 metra erdhi në vetëm 70000 kilometra larg Tokës.

Pjesa shqetësuese është se ajo u gjet shumë vonë dhe u shpall publikisht vetëm disa orë para afrimit të saj nga afër.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi