Zbulohet projekti i “ishullit artificial” që mbledh mbeturinat në oqean

Në brigjet e Ishujve Cocos, të vendosura në Oqeanin Indian, është propozuar të ndërtohet një eko-vendpushim lundrues që do të mbledhë mbeturina. Projekti Recycled Ocean Plastic Resort për 27 ishuj të vegjël koralesh të vendosura në territorin përtej detit të Australisë, është prezantuar nga arkitektja Margo Krasoevich.

Arkitektja Margot Krasojevic ka ëndërruar një mënyrë të zgjuar për të zvogëluar sasinë e plehrave që ndriçojnë Oqeanin Indian - duke e përdorur atë për të krijuar një vendpushim lundrues të ishullit (foto)

Me kalimin e kohës, llumi dhe rëra do të vendosen në këtë ishull artificial, duke e bërë atë të përshtatshëm për rritjen e pyjeve të mangrove. Struktura do të plotësohet me elementët kryesorë: kaseta të ndërthurura prej betoni me fibra biodegraduese dhe argjila e zgjeruar. Të tilla “tentakula” janë krijuar për të punuar si rrënjët e mangrove: për të thithur ujë dhe për të kapur mbeturinat që lëkunden në valë.

Ishulli artificial, i quajtur Resycled Ocean Plastic Resort, do të jetë i vendosur në brigjet e territorit të largët Australian Australian Cocos (Keeling) Islands dhe mund të pranojë vizitorë deri në 2025

Për shkak të kësaj, ishulli do të rritet vazhdimisht, duke përdorur mbeturinat si një material ndërtimi. Dhomat e hotelit janë të vendosura në ndërtesa të veçanta të vogla. Përveç kësaj, vizitorët do të jenë në gjendje të pushojnë vetëm me natyrën në kamping.

Vendkalimet prej druri të lidhura në dyshemenë e oqeanit do të formojnë strukturën qendrore, me 'krahët e extruded' që hedhin mbeturinat në qese mbi të cilat do të vendoset një rrjetë betoni i mbuluar me rërë dhe baltë për të gjeneruar akoma më shumë vendkalime. Kështu që ishulli do të jetë gjithnjë në zgjerim

Duke vepruar si një lloj skele për të gjithë ishullin do të jetë një fushë e mbjellë me mangrova, me 'tentakula' thithëse të ujit të bëra nga goma sintetike duke ndihmuar në parandalimin e përmbysjes së ishullit dhe ridrejtimin e valëve

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi