Shkencëtarët thonë se peshkaqenët përdorin fushën magnetike të Tokës si GPS

Peshkaqenët përdorin fushën magnetike të Tokës si një lloj GPS natyral për të lundruar në udhëtime që u çojnë atyre distanca të mëdha përtej oqeaneve të botës, kanë zbuluar shkencëtarët.

Studiuesit thanë se eksperimentet e tyre laboratorike detare me një specie të vogël peshkaqenësh konfirmojnë spekulimet e mbajtura prej kohësh se peshkaqenët përdorin fusha magnetike si mjete ndihmëse për lundrim sjellje e vërejtur në kafshë të tjera detare siç janë breshkat e detit.

Studimi i tyre, i botuar këtë muaj në revistën Current Biology, gjithashtu hedh dritë mbi arsyen pse peshkaqenët janë në gjendje të përshkojnë detet dhe të gjejnë rrugën e tyre për t’u ushqyer, shumëzuar dhe lindur, tha specialisti i politikës detare Bryan Keller, një nga autorët e studimit.

Pyetja se si peshkaqenët kryejnë migrime në distanca të largëta ka intriguar studiuesit për vite me rradhë. Peshkaqenët ndërmarrin udhëtimet e tyre në oqeanin e hapur ku hasin disa tipare fizike si koralet që mund të shërbejnë si pika referimi.

Duke kërkuar përgjigje, shkencëtarët e vendosur në Universitetin Shtetëror të Floridës vendosën të studionin peshkaqenët një nga një një, ata që jetojnë në të dy brigjet amerikane dhe kthehen në të njëjtat grykëderdhje çdo vit.

Studiuesit ekspozuan 20 prej tyre që simuluan qindra kilometra (milje) larg nga vendi ku u kapën nga Florida.

Shkencëtarët zbuluan se peshkaqenët filluan të notonin në veri kur shenjat magnetike i bënë ata të mendojnë se ishin në jug të vendit ku duhet të ishin.

Ky zbulim është bindës, tha Robert Hueter, shkencëtar i vjetër në Mote Marine Laboratory & Aquarium, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Hueter tha se studimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të gjetur sesi peshkaqenët përdorin fushat magnetike për të përcaktuar vendndodhjen e tyre dhe nëse peshkaqenë më të mëdhenj, migrues në distancë të gjatë, përdorin një sistem të ngjashëm për të gjetur rrugën e tyre.

Keller tha se studimi mund të ndihmojë në informimin e menaxhimit të specieve të peshkaqenëve, të cilat janë në rënie. Një studim këtë vit zbuloi se bollëku në të gjithë botën i peshkaqenëve dhe rrezeve oqeanike ra më shumë se 70% midis viteve 1970 dhe 2018.

Studiuesit thonë se mbështetja e kokat e kokës në fushën magnetike të Tokës ka të ngjarë të ndahet nga speciet e tjera të peshkaqenëve, të tilla si të bardhët e mëdhenj, që bëjnë udhëtime përtej oqeanit.

Keller tha se nuk ka shumë gjasa që kokat e kokës të evoluojnë me një ndjeshmëri magnetike dhe peshkaqenët e tjerë që nuk udhëtojnë.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi