Sa është Zvicra afër/larg normalizimit të situatës me Covid

Tri fazat e strategjisë së Këshillit Federal përshkruajnë se si dhe në çfarë kushtesh do të ndodhë lehtësimi gradual i të gjitha masave.

Suksesi i secilës fazë përcaktohet nga përparimi i fushatës së vaksinimit.

Sipas planit, faza përfundimtare e “normalizimit” duhet të jetë në vend nga fundi i korrikut, por kjo nuk ka gjasa të ndodhë, sipas analizës së gazetës Tages-Anzeiger.

Arsyeja është se qëllimi që autoritetet vendosën për vaksinimet nuk është përmbushur ende, përcjell albinfo.ch.

Ndërsa parashikimet e hershme të qeverisë vlerësuan se “vaksinimi i plotë i popullsisë së rritur (dy doza) do të përfundojë deri në fund të korrikut 2021”, ky standard nuk është arritur.

Që nga 27 korriku, pak më shumë se 47 përqind e banorëve të Zvicrës kanë marrë të dyja dozat – shumë poshtë minimumit prej 60 përqind të vendosur nga Këshilli Federal.

Dhe ritmi i përgjithshëm i vaksinimeve është ngadalësuar ndjeshëm në javët e kaluara pasi shumë njerëz u larguan për pushime verore.

Cila është situata aktuale epidemiologjike? 

Me variantin e përhapjes së shpejtë, shumë ngjitëse Delta që tani përbën mbi 97 përqind të të gjitha rasteve në Zvicër, numri i infeksioneve është më shumë se katërfishuar që nga fillimi i korrikut, kryesisht midis njerëzve të pavaksinuar.

Sidoqoftë, për qeverinë, faktori përcaktues është numri i shtrimeve në spital të lidhura me Covid. Në këtë pikë, është ende poshtë pragut të 120 pranimeve në spitale në ditë që Këshilli Federal ka vendosur për shtrëngimin e rregullave.

Gjithashtu, numri i vdekjeve nga ndërlikimet e koronavirusit është jashtëzakonisht i ulët.

Çfarë do të ndodhë tani? 

“Nëse epidemia do të forcohej dhe kërcënonte të mbingarkonte sistemin shëndetësor, Këshilli Federal rezervon të drejtën për të ruajtur ose rivendosur masa të caktuara për një periudhë të caktuar kohe”, tha qeveria.

Sidoqoftë, edhe pse kushtet për heqjen e të gjitha kufizimeve të mbetura të koronavirusit nuk janë përmbushur, nuk ka shenja të një shtrëngimi të afërt.

Por nëse situata përkeqësohet aq shumë sa që ekziston rreziku i mbingarkesës së sistemit shëndetësor, një nga masat e para do të ishte zbatimi i kërkesës për certifikatë”, tha Tages-Anzeiger.

Kjo do të thotë që Certifikata Covid, e njohur gjithashtu si leje shëndetësore, duhet të tregohet për të hyrë në restorante dhe vende të tjera publike.

Ky hap do të merret nëse niveli i vaksinimit ngec dhe spitalet janë në prag të mbipopullimit.

Epidemiologu Christian Althaus i tha gazetës se kërkesa për certifikatë do të ishte “një masë më e butë sesa mbylljet e rinovuara”. Kjo është në përputhje me atë që qeveria po planifikon të bëjë.

“Këshilli Federal rezervon të drejtën për të ruajtur ose rivendosur masa të caktuara për një kohë të caktuar, të tilla si detyrimi për të mbajtur një maskë, respektimi i distancave ose kufizimi i kapaciteteve”, thanë autoritetet.

Këto masa, megjithatë, do të zbatohen vetëm për njerëzit që nuk kanë certifikatën Covid.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi