Vazhdojnë të rriten çmimet në sektorin e ndërtimit në Zvicër

Në sektorin e ndërtimit çmimet vazhdojnë të rriten, ndonëse me ritme më të ngadalta: indeksi përkatës i llogaritur nga Enti Federal i Statistikave (FSO) rezultoi në 114.5 pikë në tetor, me një progresion prej 0.6% krahasuar me gjashtë muajt e mëparshëm (prill) dhe një rritje prej 1.6% me bazë vjetore, transmeton albinfo.ch.

Rritja ndikon si në ndërtim (përkatësisht +0.4% dhe +1.4%), ashtu edhe në inxhinieri ndërtimi (+1.1% dhe +2.2%), siç del nga tabelat e publikuara nga UST.

Në rastin e parë, ajo që kushton më shumë (në krahasim me një semestër më parë) janë mbi të gjitha sektorët e financimit që nga fillimi i punimeve, tarifat dhe sistemet sanitare.

Megjithatë, në inxhinieri ndërtimi, punimet e mbistrukturës dhe tokës, si dhe tarifat janë bërë më të shtrenjta.

Shpenzimet nga klientët po rriten kudo në Zvicër, por me disa dallime rajonale. Rritjet në krahasim me tetorin 2022 variojnë nga +0,5% në Espace Mittelland (Bern, Fribourg, Solothurn, Neuchâtel dhe Jura) në +2,6% në Ticino, duke kaluar nga +1,2% në realitetin më të rëndësishëm ekonomik të vendit, që të Cyrihut.

Edhe në krahasimin gjashtëmujor, përparimi më i madh u vu re në Ticino (+1,0%), më i vogli në Espace Mittelland (+0,3%). Zvicra Lindore (e cila përfshin Grisons) raporton +0,8% (muaj) dhe +1,5% (vit).

Në kuadër të lajmit, duhet theksuar se inflacioni – pra indeksi i përgjithshëm i çmimeve të konsumit, në variacionin vjetor të tij – shënoi vlerën 1.7% në tetor në Zvicër, shifër e cila gjithashtu ka rënë në 1,4% në nëntor.

Për vitin 2024 autoritetet kryesore, institucionet kryesore dhe bankat më të mëdha zvicerane (Seco, OECD, Banka Kombëtare, KOF, Economiesuisse, UBS, etj.) parashikojnë vlera të inflacionit nga 1.6% deri në 2.2%.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi