Shifrat: Si po shkon vaksinimi në Zvicër

Më 23 dhjetor 2020, një banor 90-vjeçar i Luzernit ishte personi i parë në Zvicër që u vaksinua kundër Covid-19. Në afërsisht 5 muaj që nga ajo kohë, më shumë se 3 milionë njerëz në Zvicër kanë marrë të paktën një dozë vaksine, që përfaqëson rreth 36% të popullsisë.

Deri më 1 qershor 2021, 1.75 milion (20% e popullsisë) u vaksinuan plotësisht dhe 1.32 milion të tjerë (15% e popullsisë) u vaksinuan pjesërisht, sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publike të Zvicrës.

Për tre muaj Zvicra ka kaluar nga 6% në 36% të popullsisë të paktën pjesërisht të vaksinuar. Kjo përqindje ndryshon pak midis kantoneve.

Deri në 1 qershor 2021, Baselstadt (40%), Gjenevë (39%) dhe Ticino (39%) kryesuan, me Bazelin (38%), Bern (38%), Schaffhausen (37%), Zug (36%) dhe Vaud (36%) jo shumë larg. Kantoni me normën më të ulët ishte Fribourg (31%). Kantone të tjera si Luzern (35%), Cyrihu (34%) dhe Valais (33%) ishin diku në mes.

Sidoqoftë, në Evropë, Zvicra vazhdon të ndjekë shumë kombe të tjera. Mesatarja e BE-së për një ose më shumë doza është 39% e popullsisë. Kombet si Mbretëria e Bashkuar (58%), Hungaria (54%), Gjermania (44%) dhe Belgjika (40%) janë mbi mesataren e BE-së. Austria (39%), Spanja (39%), Italia (38%) dhe Franca (38%) janë të gjitha afër mesatares së BE dhe të gjitha përpara Zvicrës.

Në të njëjtën kohë, Zvicra është shumë përpara mesatares botërore (11%) dhe kombeve si Zelanda e Re (9%), Filipinet (4%) dhe Vietnami (1%).

Në fund të janarit 2021, Nora Kronig, shefja e vaksinimeve, tha se priste që të gjithë ata që duan të vaksinohen në Zvicër të kenë patur mundësinë deri në fund të qershorit 2021. Ky synim tani duket ambicioz, duke pasur parasysh se më pak se gjysma e 7.1 milionë të rriturve në Zvicër nuk janë vaksinuar. Ka disa hezitime të vaksinave në Zvicër, megjithatë shumë akoma janë duke pritur një shans për të marrë një e shtënë.

Në prill 2021, Alain Berset, ministri i Shëndetësisë i Zvicrës, tha se ai mendonte se vaksinimi i 80% të popullsisë do të kërkohej për të ndaluar qarkullimin e virusit.

Në Brazil, vaksinimi intensiv u bë një herë në Serrano, një qytet me 45,000 banorë. Shkencëtarët vlerësojnë se përhapja e virusit u vu nën kontroll pasi 75% e popullatës morën dozën e dytë, sipas raporteve të lajmeve braziliane. Me shkallën aktuale të vaksinimit, Zvicra mund të arrijë këtë përqindje të paktën pjesërisht të vaksinuar deri në fund të gushtit 2021.

Deri më tani Zvicra ka përdorur vetëm vaksinat Pfizer dhe Moderna. Në një intervistë të fundit, Ministri i Shëndetësisë i Zvicrës tha se ne jemi një nga kombet e rrallë që kemi qenë në gjendje të vaksinojmë të gjithë me vaksinat më të mira në dispozicion, ato me 95% efektivitet.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi