Pyjet zvicerane janë të shëndetshme, por kanë nevojë për një menaxhim më të mirë

Pavarësisht ‘kërcënimeve’ të tilla si thatësira dhe insektet, pyjet zvicerane janë tani më të forta për të përballuar rreziqet natyrore sesa që ishin një dekadë më parë.

Ekziston edhe më shumë larmi sa i përket llojeve të pemëve që gjenden në pyjet zvicerane, sipas raportit të inventarit të pyjeve të paraqitur të mërkurën.

Monitorimi i detajuar që nga viti 1983 ka ndihmuar autoritetet zvicerane të vlerësojnë gjendjen dhe zhvillimin e pyjeve, të cilat përfshijnë rreth një të tretën e vendit. Inventari i fundit, i katërti në llojin e tij, bazohet në hulumtimet e kryera nga 2009-2017.

Thjeshtë përpjekja e përbashkët e zyrës federale të mjedisit (FOEN) dhe Institutit Federal Zviceran për Hulumtime të Pyjeve, Dëborës dhe Peizazhit (WSL).

“Zhvillimi i pyjeve zvicerane është përgjithësisht një histori suksesi, megjithë dëmet e mëdha për shkak të dukurive natyrore,” vuri në dukje Urs-Beat Brändli, shkencëtar i vjetër në WSL

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi