Por, ka edhe më shumë arsye për të kërkuar një filxhan të rregullt: Një studim i ri sugjeron që kafeja mund të luajë një rol kryesor në shëndetin e mëlçisë.

Hulumtimi i botuar në Thevances Advances in Gastroenterology në mënyrë specifike shikoi se si konsumi i kafesë ndikon në fibrozën hepatike, e cila është kur indi lidhës i tepërt ndërtohet rreth mëlçisë në përgjigje të dëmtimeve, inflamacionit ose problemeve të tjera shëndetësore.

Fibroza hepatike është gjithashtu një simptomë e zakonshme në sëmundjen e mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD), ku dhjami i tepërt ndërtohet rreth mëlçisë. NAFLD prek afërsisht një në katër amerikanë gjatë jetës së tyre. Shkencëtarët hulumtuan të gjithë literaturën akademike mbi lidhjet midis kafesë dhe NAFLD për një periudhë 35-vjeçare midis 1980 dhe 2015. Eksperimentet e kombinuara kishin një total prej mbi 20.000 pjesëmarrësish.

Në përgjithësi, gjetjet e tyre ishin interesante: Ata zbuluan se njerëzit që pinin kafe kishin tendencë të ishin në një rrezik më të ulët për NAFLD. Ata që tashmë kishin NAFLD ose cirrozë, gjithashtu ishin të mbrojtur nga dëmtimet e mëtejshme. Duke hulumtuar në gjetjet e tyre, ata shikuan tre përbërësit kryesorë të kafesë: kafeina, acidet klorogjenike dhe diterpenet.

Besimi i tyre aktual është se kafeina ul numrin e enzimave të mëlçisë dhe ndryshon rrugët e sinjalizimit në organ. Kjo çon në faktor më pak të rritjes së indit lidhës, një proteinë që shpesh shoqërohet me grumbullimin e indeve dhe inflamacionin rreth organit. Me fjalë të tjera, kafeina ndalon dëmtimin e mëlçisë me kalimin e kohës.