Paralajmërimi i fortë i ekspertëve: Çfarë duhet të kini kujdes

Të qenit në gjendje të dëshmosh një eklips diellor është një ngjarje e veçantë.

Pavarësisht se është një dukuri relativisht e rrallë në vetvete, shikuesit gjithashtu duhet të jenë në vendin e duhur në kohën e duhur për të marrë efektin e plotë. Por ndryshe nga shikimi tradicional i yjeve ose hëna, ato përfshijnë gjithashtu disa rreziqe potencialisht serioze shëndetësore nëse njerëzit nuk janë të kujdesshëm.

Ekspertët sapo kanë lëshuar një paralajmërim sigurie përpara eklipsit diellor të “unazës së zjarrit” që do të ndodhë pas disa javësh.

Megjithëse shumë njerëz janë të njohur me idenë e një eklipsi të plotë diellor kur Hëna bllokon plotësisht Diellin ndërsa kalon midis tij dhe Tokës, një eklips unazor krijon një përvojë paksa të ndryshme shikimi. Për shkak se ndodh kur hëna është më e largët nga planeti ynë në orbitën e saj, ajo errëson vetëm pjesërisht diskun e ndezur të ndezur lart dhe krijon një “unazë zjarri” të ndritshme në qiell ndërsa drita e diellit filtron rreth skajeve, sipas NASA-s.

Spektatorët do të mund të shikojnë eklipsin në pjesë të Amerikës së Veriut dhe Jugut. Spektakli fillimisht duhet të bëhet i dukshëm rreth orës 8 të mëngjesit me orën lokale në bregun e Oregonit, duke kaluar nëpër Kaliforni, Nevada, Utah, Arizona, Kolorado, Nju Meksiko dhe Teksas.

Vëzhgimi i çdo ngjarje diellore kërkon një nivel shtesë përgatitjeje duke blerë llojin e duhur të syzeve. Syzet e shikimit diellor janë të nevojshme për të mbrojtur sytë nga rrezet e fuqishme të diellit, veçanërisht gjatë një eklipsi unazor, i cili nuk ka një dritare të shkurtër të tërësisë që e bën shkurtimisht të sigurt shikimin lart gjatë një eklipsi total, sipas NASA-s.

Përpara se të dilni jashtë dhe të shikoni lart, ekspertët paralajmërojnë se duhet të kontrolloni dy herë nëse jeni vërtet të mbrojtur. Ata thanë se përdorimi i pajisjeve të gabuara të sigurisë mund të çojë shpejt në lëndime serioze.

Për fat të mirë, NASA ka ofruar një listë të prodhuesve dhe furnizuesve të besueshëm të filtrave diellorë dhe syzeve të shikimit të njohur nga Shoqëria Amerikane Astronomike (AAS). Agjencia thekson se nuk miraton ose rekomandon asnjë palë syze dhe se kushdo që blen online duhet të marrë kohë për të kontrolluar shitësin e listuar në faqen e internetit përpara se të blejë. Gjithashtu vihet re se disa zinxhirë të mëdhenj kombëtarë të ushqimeve do t’i kenë ato në magazinë në raftet e tyre.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi