Dogana: 370 milionë euro, vlera e mallrave të liruara nga taksat për prodhues

Bazuar në politikat fiskale në vitin 2019 vlera e mallrave që janë importuar me zero taksa në import për prodhuesit kosovarë në vitin 2019 ka qenë 370 milion euro, apo 10.5% e totalit të vlerës së importit në 2019.

Ndikimi në taksat në import që i referohen mallrave të liruara për prodhuese përgjatë vitit 2019 është rreth 81.5 milionë euro , që paraqet një rritje prej rreth 9.7 % krahasuar me vitin paraprak 2018, njofton Klan Kosova.

“Nga kjo shumë prej 81.5 mil€, ndikimi në taksën doganore ka qenë 9 mil€, 11.5 milionë euro në taksën e akcizës dhe 61 milionë euro në TVSH. Sa i përket MSA-se duhet theksuar se ndikimi në të hyra nga MSA përgjatë kësaj periudhe është rreth 64 milionë apo rreth 47 % më shumë se sa periudha e njëjtë e vitit paraprak 2018”, thuhet në deklaratën e doganës.

“Gjithashtu ndikim në të hyra ka pasur edhe marrëveshja e tregtisë se lirë me Turqinë që ka hyrë në fuqi më 1 shtator 2019 , ku efekti në të hyra në import nga kjo marrëveshje për katër muaj ishte në vlerë 2.5 milionë euro. Totali i lirimeve për prodhues, ndikimi i MSA-së dhe MTL me Turqinë për vitin 2019 kanë pasur efekt 148 milionë euro në taksat importuese”.

“Shpresojmë se ndikimi i këtyre politikave fiskale, MSA-se, Marrëveshjes se Tregtisë së Lirë, ka pasur efektin e vet pozitiv në ekonominë kosovare, për prodhuesit kosovar në ngritjen e kapaciteteve të tyre prodhuese, në zëvendësimin e produkteve në import dhe rritjen e eksporteve të produkteve kosovare drejtë vendeve tjera”.

- ISLAMSHOP.CH -

LEXO MË SHUMË

Kosovë: 177 persona gjenden në karantinë

Qendra e Studentëve tash e dy muaj po shërben si karantinë për të riatdhesuarit në Kosovë. Në konviktin 6 dhe 8 gjatë së premtes kanë...

Këto janë aktivitetet e anuluara për shkak të koronavirusit në Zvicër

Përhapja e koronavirusit edhe në Zvicër ka shtyrë qeverinë të marrë masa drastike për mbrojtje. Kështu, Këshilli Federal me një vendim që...

Pas asaj të Ballshit, mbyllet pas 16 ditësh greva e urisë edhe në Poçem, punëtorë marrin 3 paga nga 27 të prapambetura

Pas më shumë se dy javësh mbyllet greva e urisë edhe në Poçem. Ka nisur lëvrimi i 3 pagave, ndërkohë që...

Së fundi

YouTube sjell rregulla të reja për të gjithë ata që fitojnë para nga kjo platformë

YouTube ka rregulla të reja, të cilat krijuesit e përmbajtjes nuk ka gjasa t’i pëlqejnë. Gjegjësisht, kur një reklamë shfaqet në këtë platformë, ata në...

Irak, arrestohet një terrorist i DEASH-it në Airoportin e Bagdadit

"Shërbimi Kundër Terrorizmit arriti të arrestojë të ashtuquajturin koordinator të përgjithshëm administrativ të bandave terroriste të DEASH-it, të njohur si Abu Nabaa, me anë...

Europianët thithin ajër më të pastër se 10 vite më parë

Cilësia e ajrit është përmirësuar ndjeshëm në Europë gjatë 10 viteve të fundit, por shumë europianë vazhdojnë të vdesin para kohe për shkak të...