ChatGPT – çfarë mund të bëjë chatboti i jashtëzakonshëm i inteligjencës artificiale?

Që nga prezantimi në nëntor të vitit të kaluar, ChatGPT është bërë një hit i jashtëzakonshëm. Pjesë e këtij revolucioni në teknologji është edhe inxhinieria shqiptare që jeton dhe vepron në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Mira Murati.

Në thelb, një chatbot i krijuar, programi i inteligjencës artificiale (AI) mund të japë përgjigje për pyetjet të mëdha dhe të vogla jetësore, dhe të hartojë ese universiteti, tregime fiktive, madje edhe të shkruajë letra motivuese për punësim.

Ai e bën këtë duke u mbështetur në të dhënat e shumta që i ka mbledhur në internet të shkruar nga ekspertët njerëzorë.

Bëni një pyetje ChatGPT, siç kanë bërë miliona javët e fundit, dhe ai do të bëjë çmos për t’iu përgjigjur – vetëm nëse nuk e di me të vërtetë. Përgjigjet janë të sigurta dhe të shkruara rrjedhshëm, edhe nëse ndonjëherë gabon jashtëzakonisht shumë, raporton theguardian.

Programi është i fundit që doli nga OpenAI, një laborator kërkimor në Kaliforni, dhe bazohet në një AI të mëparshme të quajtur GPT-3. I njohur në këtë fushë si një model i madh gjuhësor ose LLM, AI ushqehet me qindra miliarda fjalë në formën e librave, bisedave dhe artikujve në internet, nga të cilat ndërton një model, bazuar në probabilitetin statistikor, të fjalëve dhe fjalive që priren të ndjekin çdo tekst që ka dal më parë. Është paksa si tekst parashikues në një telefon celular, por i shkallëzuar masivisht, duke e lejuar atë të prodhojë përgjigje të tëra në vend të fjalëve të vetme.

Hapi i rëndësishëm përpara me ChatGPT qëndron në trajnimin shtesë që mori. Modeli fillestar i gjuhës u akordua mirë duke i dhënë atij një numër të madh pyetjesh dhe përgjigjesh të ofruara nga trajnerët e AI-së njerëzore. Këto më pas u përfshinë në të dhënat e tij. Më pas, programit iu kërkua të prodhonte disa përgjigje të ndryshme për pyetje të ndryshme, të cilat ekspertët njerëzorë i renditën nga më e mira te më e keqja. Ky rregullim i mirë i drejtuar nga njeriu do të thotë që ChatGPT shpesh është shumë mbresëlënës për të gjetur se çfarë informacioni kërkon në të vërtetë një pyetje, duke mbledhur informacionin e duhur dhe duke inkuadruar një përgjigje në një mënyrë të natyrshme.

Ndryshe nga chatbot-et e vjetra, ChatGPT është krijuar për të refuzuar pyetjet e papërshtatshme dhe për të shmangur krijimin e gjërave duke dhënë përgjigje rreth çështjeve për të cilat nuk është trajnuar.

Për shembull, ChatGPT nuk di asgjë se çfarë ka ndodhur në botë pas vitit 2021 pasi të dhënat nuk i ka përditësuar që atëherë. Ai gjithashtu ka kufizime të tjera, më themelore. ChatGPT nuk ka asnjë kontroll mbi të vërtetën, kështu që edhe kur përgjigjet janë të rrjedhshme, nuk ka asnjë garanci se ato janë të sakta.

Prof Michael Wooldridge, drejtor i kërkimit themelor të AI në Institutin Alan Turing në Londër, thotë se “Nëse i shkruaj një mesazh gruas sime që fillon “Unë do të jem …” mund të sugjerojë fjalët e ardhshme ” në pub’ ose ‘vonë’, sepse ka parë të gjitha mesazhet e mia që i kam dërguar gruas dhe mësova se këto janë mënyrat më të mundshme për ta plotësuar atë fjali”.

“Këto janë sistemet e para për të cilat unë vërtet mund të emocionohem. Do të duheshin 1000 jetë njerëzish për të lexuar sasinë e tekstit mbi të cilin ishte trajnuar sistemi”, pohoi ai.

Siç vë në dukje OpenAI, “ChatGPT ndonjëherë shkruan përgjigje të besueshme, por të pasakta ose të pakuptimta” dhe “ndonjëherë do jep udhëzimeve të dëmshme ose do të shfaqë sjellje të njëanshme. Ai gjithashtu mund të japë përgjigje të gjata, një problem që zhvilluesit e tij ua lënë trajnerëve që preferojnë përgjigje të gjata që duken më gjithëpërfshirëse”.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi