Tani ekziston një peshk bionik që mbledh mikroplastikë nga detet

Mikroplastika është një nga problemet më të mëdha mjedisore të shekullit të 21-të. Ato tani janë në ujin që pimë, ushqimin që hamë, ndotin ekosistemet dhe përfundojnë brenda trupit të njeriut, me efekte shëndetësore të panjohura aktualisht. Për shkak të madhësisë së tyre, ato janë të vështira për t’u gjetur, e lëre më për t’u mbledhur. Një ekip kërkimor nga Instituti i Kërkimeve Polymer i Universitetit Sichuan ka krijuar një zgjidhje robotike për problemin e mikroplastikës që noton në ujë.

Peshku bionik vetëlëvizës i bërë nga ekipi shkencor është vetëm 13 mm në madhësi dhe lëviz me të njëjtën shpejtësi si planktoni. Është bërë nga një material i frymëzuar nga perla, materiali që mbulon pjesën e brendshme të guacave të detit. Materiali e bën peshkun elastik dhe fleksibël dhe i mundëson të mbajë deri në 5 kg mikroplastikë, të cilat materiali i tërheq. “Sapo roboti mbledh mikroplastikën nga uji, shkencëtarët mund të analizojnë përbërjen dhe toksicitetin e tyre”, thotë Dr. Yuyan Wang, studiuesi kryesor i projektit.

Ndoshta vetia më mbresëlënëse e peshkut robotik , megjithatë, është se materiali nga i cili është bërë mund të shërojë vetë plagët , lotët dhe dëmtimet e tjera në sipërfaqen e tij. Kjo do të thotë se peshqit teorikisht mund të mbledhin mikroplastikë edhe nga ujërat e trazuar dhe mjediset e vështira.

Projekti është ende në fazën pilot, sipas Wang. Për shembull, roboti aktualisht noton vetëm në sipërfaqen e ujit dhe ende duhen bërë shumë ndryshime dhe teste përpara se të mund të zhytet më thellë. Në çdo rast, peshku bionik i Wang tregon se si nanoteknologjia mund të bëjë një ndryshim të madh në fushën e mbrojtjes së mjedisit.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi