KOSOVA

Raportuesi për Kosovën tregon se kur do të bëhet liberalizimi i vizave

Spread the love

 

Kosova mund të merr dritën e gjelbër për lëvizje të lirë në fund të shtatorit.

Pengesa disavjeçare për liberalizimin e vizave për kosovarët, prej 18 korrikut ka hyrë në fazën finale të saj, pasi Komisioni Evropian (KE) ka dhënë rekomandimin pozitiv për lëvizjen e lirë të qytetarëve të shtetit më të ri në Evropë.

Sinjali pozitiv i Komisionit Evropian për liberalizimin e vizave për Kosovën është hap i madh për lëvizje të lirë për qytetarët e Kosovës, ka deklaruar për lajmi.net, raportuesi për Kosovën në Parlamentin Evropian, Igor Sholtes.

“Ne pritem me padurim këtë sinjal të rëndësishëm nga Komisioni Evropian që konfirmonte se Kosova plotësoi kriteret e kërkuara për heqjen e kërkesës për viza për qytetarët e saj. Ky është një hap i madh drejt liberalizimit të vizave dhe lirisë së lëvizjes, një nga parimet themelore të BE-së, tani më në fund mund të bëhet realitet për qytetarët e Kosovës”, ka thënë Sholtes.

Ka pasur data të ndryshme rreth asaj se kur përfundimisht do t’i jepet fund izolimi të qytetarëve të Kosovës, ndërsa Solters thotë se vendimi mund të merret pas pushimeve verore.

“Pas pushimit veror, ne duhet të sigurohemi që të ecim me shpejtësi me të gjitha procedurat e nevojshme. Kjo së pari do të vihet në agjendën e Komitetit ‘LIBE’ që do të ndodhë menjëherë pas pushimit, atëherë do të vijë vendimi nga Parlamenti Europian, i cili jam i bindur se do t’i japë dritën jeshile regjimit pa viza në fillim të vjeshtës”, potencoi raportuesi për Kosovën në PE për lajmi. net.

Disa nga shtetet e fuqishme të Bashkimit Evropian kanë shprehur rezerva ndaj liberalizimit të vizave për kosovarët. Është Gjermania, Franca, Holanda, Polonia dhe Çekia që i frikohen valës së mundshme të emigrantëve, ashtu siç ndodhi para dy viteve dhe ende po vazhdon.

Mirëpo rreziku vije edhe nga pesëshja e vendeve të BE-së që nuk e kanë njohur ende pavarësinë e Kosovës si Spanja, Greqia, Romania, Sllovakia dhe Qipro.

E në këtë aspekt skeptik shprehet edhe Sholtes, i cili thotë: “Megjithatë, pjesa më e vështirë do të jetë votimi në Këshill”.

“Shpresoj që vendet anëtare të ndjekin shembullin e Komisionit Evropian dhe të Parlamentit. Është koha që qytetarët e Kosovës të gëzojnë të njëjtat mundësi dhe të marrin trajtimin e njëjtë si fqinjët e tyre. Kjo nuk duhet të shtyhet më e sidomos tani kur vërtetohet se kërkesat janë përmbushur. Unë sinqerisht shpresoj se drita e gjelbër për liberalizimin e vizave do të jepet deri në fund të këtij viti”, tha ai.

Kujtojmë, se Komisioneri i Bashkimit Evropian (BE) për Migrim, Çështje të Brendshme dhe Shtetësi, Dimitris Avramopoulos, kumtoi më 18 korrik raportin e Komisionit Evropian, duke thënë se Kosova tanimë ka plotësuar të gjitha kriteret për liberalizimin e vizave.

Related posts

Thaçi në Paris: Kosova po zhvillohet politikisht dhe ekonomikisht

dritatv

Në emër të lobimit, ende askush nuk po i heton keqpërdorimet me miliona

dritatv

Albin Kurti flet si kryeministër shpall fitoren e Vetëvendosjes

dritatv

Leave a Comment