KURIOZITETE

Gatimi sirian, janë gjithnjë e më popullor në Britaninë e Madhe!

Spread the love

Në Mbretërinë e Bashkuar, ka rreth 14,000 emigrantë sirianë, të cilët kanë ardhur që nga viti 2015. The Guardian shkruan se gatimet siriane po bëhen gjithnjë e më të popullarizuara në Mbretërinë e Bashkuar.

Mohamad Rahimeh në Siri u diplomua në Fakultetin e Shkencave Politike dhe kurrë nuk punoi në gatim. Ai e zbuloi talentin kulinar duke pritur një zgjidhje azili në kampin për emigrantët.

Me ndihmën e disa miqve sirianë dhe vullnetarëve britanikë, Rahimeh filloi biznesin e tij të kuzhinës. Në restorantin e tij të vogël, klientët ushqehen duke ulur në tryeza komunale.

Hulumtimet në Universitetin e Glasgout mbi refugjatët sirianë të moshës 18-32 vjeç, treguan se 35% e tyre janë duke u shkolluar, ndërsa pak më shumë se një e katërta janë në një punë të paguar. Megjithatë, 19% janë në kërkim të punës, e cila është pothuajse pesë herë më e lartë se norma e papunësisë në nivel kombëtar, që është 3.9%.

Studimi tregoi gjithashtu se shumë emigrantë të rinj sirianë që u vendosën në Britani të Madhe janë shumë të kualifikuar – një e katërta kanë diplomë universitare. Por shumë prej tyre punojnë në punë që janë nën nivelin e tyre arsimor.

Popullariteti i ushqimit sirian është në rritje, sipas The Guardian, jo vetëm në Londër, por edhe në qytete të tjera. Restorante të shumta janë hapur sidomos në Skoci, ku ka gati një e pesta e refugjatëve sirianë që arriti në Mbretërinë e Bashkuar janë vendosur aty.

Juliette Lyons, i cili është për një organizatë joqeveritare që punon në kampin e refugjatëve Calais, duke ndihmuar refugjatët sirianë, dhe që ndihmoi Rahimeh-un për të hapur restorantin e tij, ta: “Për shumë konsumatorë të cilët vijnë këtu, ky është pikëtakimi i tyre i parë me kulturën siriane. Kjo është një vizitë që u hap atyre sytë e tyre për të parë këtu një pjesë të vogël të Sirisë, një shans që nuk e kanë patur më parë”. /tesheshi.com/

 

Related posts

Eklipsi: “Hëna e përgjakur” dhuron spektakël

dritatv

Fermerët e Zelandës së Re, dron në vend qenve (video)

dritatv

Kostumet shekullore të Strugës, ekspozohen në Muzeun Kombëtar

dritatv

Leave a Comment