ZVICER

Dita kombëtare e Zvicrës: 4 gjëra që duhet të dini

Spread the love

Çdo vit më 1 gusht, zviceranët festojnë themelimin e kombit të tyre me miq, festime në qytete dhe shumë fishekzjarre. Por, çfarë festohet konkretisht?

Karta Federale e vitit 1291

Festimi kombëtar i Zvicrës, i mbajtur çdo vit me 1 gusht, shënon nënshkrimin e Kartës Federale në vitin 1291. Tre kantonet e Uri, Unterwalden – tani të dy kantonet gjysmë tëObwaldenNidwalden dhe Schwyz, ranë dakord të qëndrojnë së bashku kundër gjyqtarëve dhe agresorëve të jashtëm. Legjenda thotë se një grup burrash liridashës u betuan për besnikëri në livadhin e Rütli (ose Grütli) në bregun e liqenit të Lucernit, në kantonin e Urit.

Karta e rizbuluar në vitin 1758

Karta Federale e vitit 1291 u vlerësua zyrtarisht si dokumenti themelues i Zvicrës vetëm në fund të shekullit të 19-të. Dokumenti latin u rizbulua në vitin 1758 në arkivat e Schwyz. Qeveria Zvicerane e ka konsideruar zyrtarisht atë si dokumentin kryesor – themelues të Zvicrës që nga fundi i viteve 1800. Festimi i parë zyrtar i Kartës u zhvillua në 1891 për të përkujtuar 600 vjetorin e tij. Ajo u bë një festë vjetore nga 1899.

Pushimi publik kombëtar filloi në vitin 1994

1 gushti u bë një festë publike kombëtare më 1 gusht 1994. Më 26 shtator 1993, populli i Zvicrës votoi me shumicë (86.3%) për një festë publike mbarëkombëtare në këtë datë.

Himni kombëtar u bë zyrtar në 1981

Himni kombëtar i Zvicrës u bë zyrtar vetëm në vitin 1981. Në këtë datë, himni aktual, Psalmi Zviceran, zëvendësoi zyrtarisht një version të hershëm të kënduar me melodinë britanike të Zotit, përveç Mbretëreshës. Sipas Shoqatës Zvicerane të Interesit Publik, teksti aktual nuk është i popullarizuar, shumë njerëz nuk e dinë atë dhe vetëm një përqindje e vogël mund ta recitojë atë. Në vitin 2014, grupi nisi një konkurs për një të ri. Pastaj në vitin 2015, ata shpallën fituesin. Ky tekst i propozuar himni, i kënduar në melodinë aktuale, nuk është zyrtar. Teksti i propozuar i himnit këndohet në katër gjuhët kombëtare të Zvicrës. 

Related posts

Zvicra jep lajm të mirë për pensionistët kosovarë

dritatv

Nga 15 shkurti, lehtësohet fitimi i pasaportës për të huajt e brezit të tretë

dritatv

5000 ushtarë zviceranë do të sigurojnë Forumin e Davosit

dritatv

Leave a Comment