KOSOVA

10 shtetet që dërgojnë më shumë para në Kosovë

Spread the love

Padyshim diaspora paraqet një burim të rëndësishëm të financimit të ekonomive familjare në Kosovë.

Gjermania është shteti nga ku kosovarët më së shumti dërgojnë para, pastaj renditet Zvicra dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës me dërgesa të diasporës. Por, një problem për dërgesat e diasporës është mënyra e shpenzimit të tyre, e cila kryesisht shkon në konsum.

Sipas Bankës Qendrore të Kosovës (BQK), nga Gjermania dërgohen në vend rreth 40 për qind e remitencave.

“Remitencat e pranuara në Kosovë gjatë vitit 2017 shënuan vlerën prej 759.3 milionë euro. Nga Gjermania janë dërguar 39.4 për qind të tyre, ndjekur nga Zvicra me 21.8 për qind, Shtetet e Bashkuara të Amerikës me 7.1 për qind, Italia me 4.5 për qind, Franca me 4.3 për qind, Austria me 3.7 për qind, Suedia me 3.5 për qind, Belgjika me 2.6 për qind, Anglia me 2.5 për qind dhe Norvegjia me 1.7 për qind”, thuhet në buletinin mujor statistikor të BQK-së.

Nga të dhënat e hartës botërore të remitencave të prezantuara nga PEW Research Center, gjatë vitit të kaluar në Shqipëri janë dërguar mbi një miliardë dollarë remitenca.

Greqia është shteti nga i cili Shqipëria merr më shumë remitenca në vlerë prej 463 milionë dollarë. Në vend të dytë është Italia me 382 milionë dollarë. Në të dy shtetet, vlerësohet se jetojnë e punojnë mbi një milionë emigrantë dhe nga këto dy vende kanë ardhur mbi 80 për qind e remitencave në total.

Në vend të tretë janë Shtetet e Bashkuara me 77 milionë dollarë dhe më pas renditet Gjermania me 37 milionë dollarë.

Top-10

Gjermania

Zvicra

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Italia

Franca

Austria

Suedia

Belgjika

Anglia

Norvegjia.

/Kosova Post/

Related posts

Kosova po bën përgatitjet për anëtarësim në Interpol

dritatv

Vetëvendosje deklarohet rreth votimit në zgjedhjet e brendshme

dritatv

VV kërkon komision hetimor për demarkacionin

dritatv

Leave a Comment