Zvicër: 39% e pacientëve kanë simptoma që zgjasin 7-9 muaj

Një studim i publikuar këtë javë nga spitali HUG i Gjenevës dhe Universiteti i Gjenevës (UNIGE) mbi Covid-19 afatgjatë zbulon se 39% e pacientëve kanë simptoma që zgjasin 7 deri në 9 muaj.

Sipas hulumtimit, gratë dhe ato me më shumë simptoma kanë më shumë gjasa të vuajnë nga simptoma të vazhdueshme. Këto simptoma mund të zhduken dhe të kthehen, megjithatë intensiteti i tyre tenton të ulet me kalimin e kohës. Lodhja e vazhdueshme, çrregullimet neurologjike, gulçimi, problemet e zemrës apo çrregullimet psikiatrike janë simptomat më të zakonshme.

Studimi ndoqi 410 pacientë që u konsultuan me spitalin HUG midis 18 marsit dhe 15 majit 2020 dhe rezultuan pozitivë për SARS-CoV-2. Lodhja (20.7%) ishte simptoma më e zakonshme, e ndjekur nga humbja e shijes ose nuhatjes (16.8%), gulçimi (11.7%) dhe dhimbje koke (10%).

Rezultatet janë të krahasueshme me studimet ndërkombëtare të të njëjtit lloj, tha Dr Mayssam Nehme, një nga autorët e punës. Ky është aktualisht një nga studimet e para të ngritura pas COVID-it me një numër kaq të madh pjesëmarrësish, tha Nehme, përcjell tutje albinfo.ch.

Kategoritë e rrezikut

Studimi zbulon një incidencë më të lartë tek gratë, veçanërisht për lodhjen, gulçimin dhe dhimbjet e kokës. Megjithatë, të gjitha grupmoshat janë të prekura, duke përfshirë të rinjtë dhe të shëndetshëm. Prevalenca e simptomave të caktuara ndryshon për grupmosha të caktuara: për shembull, 40-60 vjeç kanë më shumë dhimbje muskulore.

Njerëzit që kanë zhvilluar më shumë simptoma në fazën akute të sëmundjes kanë më shumë gjasa të zhvillojnë simptoma të vazhdueshme. Simptomat mund të vijnë dhe të shkojnë me kalimin e kohës. Disa njerëz kanë raportuar se simptomat zhduken midis 30 dhe 45 ditëve vetëm që simptomat të kthehen shtatë deri në nëntë muaj pas infektimit. Shkaku i këtyre variacioneve mbetet i pashpjeguar, por është objekt i hipotezave të ndryshme në studim, sipas studiuesve.

Edhe pse të lehta deri në mesatare, simptomat megjithatë ndikojnë në cilësinë e jetës. Njerëzit që ishin në maksimumin e tyre përpara se të infektoheshin, nuk janë në më të mirën e tyre më pas, tha një nga autorët. Kjo ndjenjë e të mos ndiheni më mirë shton dekurajimin dhe është veçanërisht e vështirë për të jetuar.

Përveç dhimbjeve të kokës, intensiteti dhe ashpërsia e simptomave duket se zvogëlohen me kalimin e kohës. Për të prekurit ka shpresë. Shëndeti i shumicës së njerëzve do të përmirësohet gradualisht me kalimin e kohës. Fatkeqësisht, disa do të kenë më shumë vështirësi në rikuperimin.

Autorët e studimit përfundojnë duke shkruar se ky hulumtim tregon se simptomat e mbetura pas infeksionit SARS-CoV-2 janë të zakonshme tek personat ndryshe të rinj dhe të shëndetshëm të ndjekur në një mjedis ambulator. Gjetjet kontribuojnë në njohjen e efekteve afatgjata në një sëmundje të llogaritur kryesisht nga numri i vdekjeve deri më sot, duke promovuar komunikimin për pasojat pas akute dhe duke inkurajuar mjekët që të vazhdojnë monitorimin afatgjatë të pacientëve të tyre.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi