Telefonat celularë dhe rreziku i kancerit, cila është e vërteta

Shpesh krijohet konfuzion rreth arsyeve që shkaktojnë një tumor: nganjëherë dyshimet janë legjitime, të tjerat janë thjesht thashetheme

Kohët e fundit një vendim (i shkallës së parë) e lëshuar nga një gjykatë e punës në Firence dënoi Inail për të paguar një përfitim profesional të sëmundjes për një shitës, i cili për arsye pune ka kaluar mbi 10 vjet 2-3 orë në ditë në telefon dhe i cili është diagnostikuar me një kancer beninj të veshit, një neuron akut nervor.

Nga ana tjetër, disa studime të mëdha shkencore kanë dështuar të identifikojnë një lidhje të caktuar midis telefonave celularë dhe tumoreve të trurit.

Mitet e rreme dhe dyshimet e arsyeshme: 20 vjet kërkime

Pas rreth 20 viteve të studimit, praktikisht, ekspertët kanë grumbulluar disa dëshmi: fushat elektromagnetike u përfshinë në listën e “kancerogjenëve të mundshëm”, por shumica e studimeve nuk treguan marrëdhënien shkak-pasojë midis telefonave celularë dhe tumoreve.

Dhe, nga ana tjetër, nuk ka pasur rritje të rasteve të tumorit të trurit që kur telefonat janë në treg.

Megjithatë, nuk është e pazakontë të krijohet konfuzion se çfarë mund ta shkaktojë një tumor: ka teori që janë të vjetruara sot që vazhdojnë të kthehen dhe shumë “mite të rreme” po vdesin pavarësisht nga fakti se shkenca ka treguar mjaftueshëm se është një buall pa asnjë bazë.

Dhe pastaj ka pyetje të përsëritura, dyshime që dalin nga ‘dëgjova’ ose që kanë një fondacion për të cilat ekziston një përgjigje e përkohshme ose përfundimtare, por që jo gjithmonë jepet në mënyrë të qartë. Kemi rastin e lidhjes midis telefonave celularë dhe kancerit të trurit.

Ku është e vërteta?

Në çfarë pike është shkenca me përgjigjet e saj? Ettore Beghi, kreu i Laboratorit të Sëmundjeve Neurologjike në IRCCS – Instituti i Kërkimeve Farmakologjike Mario Negri në Milano, thotë: “Lidhja midis përdorimit të telefonave celularë dhe fillimit të tumoreve të trurit ka qenë subjekt i studimeve të shumta si tek njerëzit, si tek kafshët eksperimentale”, shpjegon Beghi.

Ata do të ishin përgjegjës për efektet e fushave elektromagnetike në sistemin imunitar, në shprehjen e gjeneve dhe proteinave, në funksionet e qelizave dhe në metabolizmin. Këto mekanizma janë konfirmuar, por vetëm pjesërisht, në kafshët e ekspozuara ndaj radiofrekuencave afatgjata.

Përveç kësaj, studimet tek njerëzit kanë prodhuar rezultate të kundërta, kryesisht që i atribuohen shumëllojshmërisë së subjekteve që ekzaminohen, raste shumë të rralla të kancerit dhe teknika të ndryshme të vlerësimit të rrezikut.

Duhet pastaj të konsiderojmë se studimet e cilësisë më të lartë, për qeniet njerëzore nuk do ta konfirmonin këtë lidhje.

Rreziqet

Megjithatë, disa vërejtje janë të një rëndësie të veçantë:

1.Rritja e rrezikut tek personat të cilët kanë përdorur telefonat celularë intensivisht për të paktën 5 vjet

2.Fillimi i tumorit në anën e ekspozimit më të madh

3.Afërsia shumë e madhe e telefonit me trupin.

Më pas duhet të merret parasysh, mes tumoreve, incidenca më e lartë e gliomave ose neuroneve akute. Grupi i të dhënave shkencore ka udhëhequr Agjencinë Ndërkombëtare për Kërkimin mbi Kancerin për të pohuar se provat në mbështetje të induksionit të tumoreve tek njerëzit nga telefonat celularë janë të kufizuara. Prandaj, çdo alarm duhet të shmanget.

Sidoqoftë, një dyshim i arsyeshëm nuk duhet të përjashtohet dhe për këtë arsye është mirë të kryhet një studim mbi një mostër të madhe të subjekteve, në të cilat ekspozimi ndaj telefonave celularë monitorohet me kalimin e kohës dhe ndërlidhet me shfaqjen e mundshme të tumoreve të trurit.

Ndërkohë, unë do të rekomandoj shmangien e telefonatave të gjata ose të padobishme dhe do të inkurajojë përdorimin e kufjeve dhe mbajtjen e telefonit larg nga trupi kur nuk e përdorni./Mesazhi/

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi