https://www.aiguillealpine.co.uk/http://perpustakaan.unla.ac.id/wp-includes/MESINSLOT/https://cafesach.com.vn/https://shootless.nl/http://www.smartiming.co.uk/https://thali.pl/https://www.contraloriapereira.gov.co/https://fia.ui.ac.id/-/stoto/https://iac.ui.ac.id/qris/https://stroumfaki.gr/https://nipscollege.co.ke/https://memorialsignworld.com/https://healthcareinkenya.com/https://bayscaffolding.co.nz/https://www.prottoy.cu.ma/https://ideasvibe.com/https://www.ffl.si/https://fhunizar.ac.id/https://sgs.sheratongrandesukhumvit.com/https://disability.ui.ac.id/maxwin/https://www.fodecc.cm/https://shiki.cu.ma/https://www.fodecc.cm/Samuel-Donatien-Nengue/https://nfd.com.tr/https://eedesign.co.uk/https://defender.org.br/https://fosfobox.com.br/http://estima.xgeo.pl/
Sekretet e planetit Saturn - Drita Tv

Sekretet e planetit Saturn

Unazat e akullta të Saturnit nuk janë vetëm mrekulli estetike. Njëri prej tyre regjistron një kolonë zanore të bukur planetare. Pjesa e brendshme e planetit, e fshehur nën një mbulesë të hidrogjenit kryesisht të gaztë, po zvogëlohet. Kjo shkakton luhatje në fushën gravitacionale, e cila tërheq grimcat në unazën C të zgjeruar të Saturnit dhe i bën ata të kërcejnë. Këto kërcime të veçanta mund të marrin formën e valëve spirale dhe grupe të veçanta të valëve zbulojnë tiparet e veçanta të brendshme të Saturnit.

Me fjalë të tjera, Saturni është një orkestër. Shënime të ndryshme shfaqen në unazën C, si në një rezultat. Shkencëtarët mund të lexojnë këto shënime, të dëgjojnë muzikën dhe të identifikojnë instrumentet dhe muzikantët individualë që e interpretojnë atë, pa e parë kurrë vetë orkestrën. Duke përdorur të dhëna nga misioni Cassini, i cili përfundoi në 2017, shkencëtarët dëgjuan dhe zbërthyen një sërë marrëveshjesh të unazës C gjatë një periudhe të gjatë kohore. Tani, dy studiues në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni, shkencëtari planetar Christopher Mankovic dhe astrofizikani teorik Jim Fuller, kanë deshifruar pjesërisht muzikën për të dëgjuar tingujt e një prej tipareve më enigmatike të Saturnit: zjarrit.

Sipas publikimit të tyre në revistën Nature Astronomy, thelbi i planetit është kolosal: është 60% e rrezes së tij dhe peshon 55 herë masën e Tokës. Ndryshe nga grupi i ngurtë i organizuar i lëndës metalike, shkëmbore ose të akullt që gjendet në botët e tjera, bërthama e Saturnit është një shkrirje kaotike e shkëmbinjve dhe akullit të ndryshëm, të përzier me një formë metalike të lëngshme hidrogjeni. Gjetjet i sjellin studiuesit më afër të kuptuarit se si lindi Saturni, si dhe gjigantët e tjerë të ajrit si Jupiteri.

Pjesët gjeologjike të Tokës, Hënës dhe (kohët e fundit) Marsit janë hartuar me sizmometra. Meqenëse Saturni nuk ka një sipërfaqe të fortë, një studim i tillë është i pamundur. Një anije kozmike që orbiton mund të hartojë përafërsisht strukturën e shtresës së brendshme të një planeti të gaztë, duke zbuluar ndryshime delikate në gravitetin. Sidoqoftë, bërthama e Saturnit ka një efekt kaq të dobët në fushën gravitacionale të planetit, saqë kjo teknikë nuk mund të përdoret për të imazhuar me saktësi atë. Për fat të mirë, shkëlqimi i unazës C zbuloi atë që teknikat tradicionale nuk mund të shihnin.

Gjatë tre dekadave të fundit, shkencëtarët kanë vëzhguar valë spirale të çuditshme në unazë përmes imazheve (nga misionet Voyager dhe Cassini) dhe më në fund kuptuan se këto spirale janë shkaktuar nga lëkundje të mëdha në Saturn. “Këta janë vetëm tërmete të vazhdueshëm që ndodhin në të gjithë botën,” tha Dr Mankovic. Kjo teknikë njihet si “kronoseizmi”.

Thelbi i Saturnit po zbulohet ngadalë. Modelet më të vjetra e portretizuan planetin si një karamele të fortë me shumë shtresa. Por sizmologjia ka zbuluar të vërtetën. Bërthama përbëhet jo vetëm nga gurë dhe akull, por edhe nga hidrogjeni mineral i lëngshëm, i cili më parë ishte ndoshta një shtresë e veçantë. Ka më shumë shkëmb dhe akull në qendër dhe më shumë hidrogjen të lëngshëm metalik në skajet e tij të jashtme, por, në të gjithë, të gjitha përzihen në një koktej kaotik. Së bashku me ndryshimin kalimtar nga lëngu në gaz hidrogjeni në pikat e tij më të larta, gjetjet tani përshkruajnë Saturnin si një top të madh të paqartë.

Pavarësisht suksesit të vazhdueshëm të teknikës, shkencëtarët ende nuk e dinë se çfarë e bën bërthamën të lëkundet dhe të formojë valë spirale në unazën C. Toka tingëllon si një kambanë kur tronditet nga lëvizjet e forta tektonike. “Por Saturni është i lëngshëm, kështu që ku janë tërmetet?” çudit shkencën planetare në Universitetin e Arizonës dhe pionierin e kronosizmologjisë Mark Marley, i cili nuk mori pjesë në kërkim. Muzikantët e orkestrës mund të jenë zbuluar përfundimisht, por gjuetia për dirigjentin e pakapshëm të orkestrës së Saturnit vazhdon.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi