Rrisni shëndetin e trurit tuaj! Shmangni këto nëntë zakone deri në pleqëri

Në botën e sotme, rreziku i çrregullimeve të shëndetit mendor po rritet me shpejtësi.

Ndërsa plakemi, disa zakone mund të ndikojnë në aftësitë tona njohëse dhe të rrisin rrezikun e çrregullimeve neurologjike. Sipas OBSH-së, afërsisht 7.5% e popullsisë indiane vuan nga çrregullime të shëndetit mendor. Mungesa e ndërgjegjësimit dhe stigma rreth shëndetit mendor shpesh i pengon individët të kërkojnë ndihmë, duke çuar në kushte të patrajtuara që ndikojnë në produktivitetin, marrëdhëniet dhe mirëqenien e përgjithshme.

Dhjetë zakonet e renditura më poshtë duhen shmangur nëse dëshironi të ruani shëndetin e trurit tuaj në mënyrë natyrale.

Përdorimi i tepërt i pajisjes celulare: Në epokën e sotme dixhitale, përdorimi i tepërt i pajisjeve celulare është bërë i zakonshëm, duke çuar në shpërqendrime, ulje të fokusit dhe rritje të stresit. Kufizoni kohën para ekranit, bëni pushime të rregullta dhe përfshihuni në aktivitete që nxisin relaksimin mendor, si meditimi dhe shëtitjet në natyrë.

Modelet e parregullta të gjumit: Modelet e ndërprera të gjumit dhe pushimi i pamjaftueshëm mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e trurit. Rekomandohet mbajtja e një orari të qëndrueshëm të gjumit në përputhje me ritmet natyrale cirkadiane. Gjumi i mjaftueshëm dhe i qetë lejon trurin të pushojë dhe të rinovohet, duke përmirësuar funksionin njohës.

Konsumimi i tepërt i sheqerit dhe ushqimeve të përpunuara: Një dietë e tillë mund të dëmtojë qartësinë mendore. Sugjerohet një dietë e ekuilibruar, duke përfshirë fruta të freskëta, perime, arra dhe drithëra. Këto ushqime të pasura me lëndë ushqyese ushqejnë trurin dhe mbështesin funksionin kognitiv.

Konsumimi i tepërt i kafeinës dhe alkoolit: Konsumimi i shpeshtë i pijeve me kafeinë dhe alkoolit çojnë në rritjen e nervozizmit dhe çekuilibrit kognitiv. Në vend të kësaj, përdorni çajëra bimor ose ujë të ngrohtë për të ndihmuar tretjen dhe për të promovuar qartësinë mendore.

Injorimi i aktiviteteve stimuluese të trurit: Neglizhimi i aktiviteteve stimuluese të trurit si enigmat, leximi, mësimi i aftësive të reja ose hobi krijues mund të kontribuojë në rënien njohëse. Sugjerohet përfshirja në aktivitete që sfidojnë mendjen dhe mbështesin funksionin e saj.

Mungesa e ushtrimeve fizike: Një mënyrë jetese e ulur mund të ndikojë negativisht në shëndetin e përgjithshëm, duke përfshirë shëndetin e trurit. Sugjerohen ushtrime të rregullta fizike për të stimuluar qarkullimin, për të përmirësuar furnizimin me oksigjen në tru dhe për të përmirësuar kujtesën dhe përqendrimin.

Shtypja e emocioneve: Shtypja emocionale mund të çojë në stres. Është e rëndësishme shprehja e shëndetshme të emocioneve përmes meditimit, jogës ose bisedës me një mik ose këshilltar mbështetës.

Kryerja e shumë detyrave: Angazhimi i vazhdueshëm në disa detyra njëkohësisht mund të krijojë tendosje mendore dhe të prishë funksionin njohës. Këshillohet të përqendroheni vetëm në një detyrë, gjë që rrit qartësinë mendore dhe produktivitetin.

Puna e tepërt: Puna e tepërt pa pushime të mjaftueshme, mund të çojë në rraskapitje mendore. Përfshini pushime të shkurtra gjatë gjithë ditës për të rimbushur mendjen tuaj dhe për të ruajtur shkathtësinë mendore.

Stresi kronik: Stresi kronik mund të ndikojë negativisht në shëndetin e trurit. Rekomandohen praktika të rregullta relaksimi, si frymëmarrja e thellë, meditimi dhe joga, për të menaxhuar stresin dhe për të promovuar mirëqenien mendore.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi