Pse njerëzit shtojnë peshë ndërsa plaken

Shumë njerëz përpiqen të mbajnë nën kontroll peshën e tyre ndërsa plaken. Tani hulumtimet e reja në Institutet Karolinska në Suedi kanë zbuluar pse kjo është: Qarkullimi i lipideve në indin e dhjamit zvogëlohet gjatë plakjes dhe e bën më të lehtë për të fituar peshë, edhe nëse nuk hamë më shumë ose ushtrojmë më pak se më parë. Studimi është publikuar në revistën Nature Medicine .

Shkencëtarët studiuan qelizat dhjamore në 54 burra dhe gra gjatë një periudhe mesatare prej 13 vjetësh. Në atë kohë, të gjitha subjektet, pavarësisht nëse ata fituan ose humbën peshë, treguan ulje të qarkullimit të lipideve në indin dhjamor, që është niveli me të cilin lipidet (ose dhjami) në qelizat dhjamore hiqen dhe ruhen. Ata që nuk e kompensuan atë duke ngrënë më pak kalori fituan peshë mesatarisht 20 përqind, sipas studimit që u bë në bashkëpunim me studiuesit në Universitetin Uppsala në Suedi dhe Universitetin e Lyon në Francë.

Studiuesit gjithashtu ekzaminuan qarkullimin e lipideve në 41 gra që iu nënshtruan një operacioni bariatrik dhe se si shkalla e qarkullimit të lipideve ndikoi në aftësinë e tyre për të mbajtur peshën katër deri në shtatë vjet pas operacionit. Rezultati tregoi se vetëm ata që kishin një normë të ulët para operacionit arritën të rrisin qarkullimin e tyre të lipideve dhe të ruajnë humbjen e tyre në peshë. Studiuesit besojnë se këta njerëz mund të kenë pasur më shumë hapësirë ​​për të rritur qarkullimin e tyre të lipideve sesa ata që tashmë kishin një ndërhyrje të nivelit të lartë.

“Rezultatet tregojnë për herë të parë që proceset në indin tonë të dhjamit rregullojnë ndryshimet në peshën e trupit gjatë plakjes në një mënyrë që është e pavarur nga faktorët e tjerë”, thotë Peter Arner, profesor në Departamentin e Mjekësisë në Huddinge në Karolinska Institut dhe një nga autorët kryesorë të studimit. “Kjo mund të hapë mënyra të reja për të trajtuar obezitetin”.

Studimet e mëparshme kanë treguar se një mënyrë për të shpejtuar qarkullimin e lipideve në indin e dhjamit është të ushtroni më shumë. Ky hulumtim i ri mbështet atë nocion dhe tregon më tej se rezultati afatgjatë i operacionit për humbjen e peshës do të përmirësohej nëse kombinohet me rritjen e aktivitetit fizik.

“Sëmundjet dhe sëmundjet që lidhen me mbipeshën janë bërë një problem global,” thotë Kirsty Spalding, studiues i lartë në Departamentin e Biologjisë qelizore dhe molekulare në Karolinska Institutet dhe një tjetër nga autorët kryesorë të studimit. “Të kuptuarit e dinamikës së lipideve dhe asaj që rregullon madhësinë e masës së yndyrës tek njerëzit nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme.”

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi