Sytë nga qielli, për herë të parë pas 60 vitesh sonte do të ndodhë fenomeni i rrallë

Një fenomen unik do të ndodhë sonte, pasi planeti Jupiter do të bëjë kalimin e tij më të afërt me Tokën në gjashtë dekada, konkretisht që nga viti 1963.

Sipas NASA-s, orbitat e Tokës dhe Jupiterit rreth Diellit nuk janë rrethore, kështu që çdo vit ato kalojnë njëra-tjetrën në distanca të ndryshme.

Qasja më e afërt e Jupiterit rrallë përkon me kundërshtimin planetar, kur distanca e tyre arrin 180 gradë.

Në Tokë, kundërshtimi ndodh kur objekti astronomik ngrihet në lindje ndërsa Dielli perëndon në perëndim.

Në pikën më të afërt, Jupiteri do t’i afrohet 590 milionë kilometrave nga Toka, ndërsa në pikën më të largët kalon 965 milionë kilometra.

Nëse keni një teleskop, do të mund të shihni edhe Njollën e Madhe të Kuqe, ndërsa filtrat në gjatësinë e valëve jeshile dhe blu do të përmirësojnë dukshmërinë e veçorive të saj. Vendndodhja ideale për vëzhgim është në lartësi të madhe, atmosferë e thatë dhe pa drita.

Jupiteri ka 53 hëna të njohura, por astronomët besojnë se ky numër është në fakt deri në 79. Hapi tjetër i madh në eksplorimin e Jupiterit pas Junos së NASA-s do të jetë Europa Clipper, i cili do të eksplorojë një nga hënat më të mëdha, Europa, e cila ka një sipërfaqe të akullt dhe një oqean të madh nën të. Europa Clipper është planifikuar të lancohet në tetor 2024

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi