NASA konfirmon praninë e ujit në Hënë

NASA ka konfirmuar praninë e ujit në sipërfaqen e ndriçuar nga dielli, një zbulim që sugjeron që përbërja kimike që është jetike për jetën në Tokë mund të shpërndahet në më shumë pjesë të sipërfaqes hënore sesa akulli që është gjetur më parë në zona të errëta dhe të ftohta.

Zbulimi u bë nga Observatori Stratosferik i Astronomisë Infrared të agjencisë hapësinore, ose SOFIA – një Boeing 747 i modifikuar që mund të marrë teleskopin e tij të madh lart në atmosferën e Tokës, në lartësi deri në 45.000 metra. Molekulat e ujit ndodhen në kraterin Clavius, një krater i madh në hemisferën jugore të hënës.

Studiuesit më parë kishin zbuluar praninë e hidrogjenit në sipërfaqen hënore, por nuk kishin qenë të sigurt nëse ishte në formën e ujit (H20) apo hidroksilit relativ të ngushtë të tij (OH). Për të zbuluar molekulat, SOFIA përdori një kamerë speciale infra të kuqe që mund të dallojë midis gjatësisë së valës specifike të ujit prej 6.1 mikronë dhe asaj të hidroksilit relativ të tij kimik të ngushtë, ose OH.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi