Migrena, stereotipet dhe paragjykimet i lënë pacientët të vetmuar

Nuk dihet mjaftueshëm për të dhe shumë njerëz e ngatërrojnë atë me dhimbje koke të zakonshme.

Kështu, ata që vuajnë nga migrena shpesh e shohin vuajtjen e tyre të banalizuar, e cila, në vend të kësaj, është aq intensive dhe e shpeshtë sa ka një ndikim shkatërrues në jetë.

Një studim i kompanis Pfizer u përpoq të kuptonte vështirësitë që përjetojnë njerëzit që vuajnë nga migrena dhe të rriste ndërgjegjësimin për patologjinë.

Migrena është një formë e përsëritur e dhimbjes së kokës: ajo shfaqet me dhimbje pulsuese e përqendruar në një ose më shumë pika të kokës, e cila shpesh mund të shoqërohet me të përziera, të vjella, shqetësime të shikimit, ndjeshmëri ndaj dritës, tingujve dhe aromave.

Është një sëmundje që prek miliona njerëz në mënyrë episodike ose periodike. Në format kronike mund të shfaqet për më shumë se 15 ditë në muaj dhe, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, është shkaku i dytë i paaftësisë në botë.

“Elementi i parë që u shfaq është niveli i madh i vuajtjeve, shpesh të nënvlerësuara, që duhet të përballen të sëmurët nga migrena. Një pacient na tha se sikur po na hiqen copëza të jetës”, theksoi Livio Gigliuto, president ekzekutiv i Institutit Piepoli.

Në fakt, për ata që vuajnë nga migrena, për disa orë – por ndonjëherë edhe shumë më gjatë – është e pamundur të bëjnë asgjë. Ky është një nivel vuajtjeje që shpesh kuptohet keq nga ata që nuk vuajnë nga sëmundja.

Sipas studimeve në fakt, në popullatë migrena është përgjithësisht sinonim i ‘dhimbjes së kokës’ të zakonshme dhe shpesh gjurmohet në një dimension normaliteti. Kjo krijon stereotipa, paragjykime dhe vështirësi për të kuptuar shqetësimin e atyre që vuajnë prej saj.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi