Kontinenti i vetëm që ndodhet në të katër hemisferat e Tokës

Planeti është i ndarë në katër pjesë nga përmasat e gjerësisë dhe gjatësisë.

Ekuadori ndan tokën horizontalisht në dy gjysma, ndërsa Meridiani i Parë ndan tokën vertikalisht në dy gjysma.

Të dy gjerësitë dhe gjatësitë gjeografike janë përmasat që përdoren për të klasifikuar planetin në rajone të ndryshme.

Për shembull, pjesa e planetit në veri të Ekuadorit referohet si Hemisferë Veriore, ndërsa zona në jug të Ekuadorit njihet si Hemisferë Jugore. Vendndodhja e kontinenteve midis këtyre hemisferave përcakton kushtet e motit dhe stinët që ata do të përjetojnë gjatë gjithë vitit.

Ndërsa hemisferat ndajnë shumicën e kontinenteve, Afrika ndodhet në të katër hemisferat e tokës, të cilat janë hemisferat veriore, jugore, lindore dhe perëndimore.

Prandaj, Afrika mund të përshkruhet si kontinenti i vetëm që ka një pjesë të tokës së saj si në Meridianin e Parë ashtu edhe në Ekuador.

Ekuadori, pra, kalon nëpër një total prej shtatë vendeve në Afrikë. Nga ana tjetër, Meridiani i Parë kalon pesë vende afrikane.

Duke filluar nga veriu në jug, këto janë: Algjeria, Mali, Burkina Faso, Tongo dhe Gana.

Për shkak të vendndodhjes së saj strategjike midis hemisferave, në fakt, Afrika përjeton modelet më të favorshme për klimën dhe motin gjatë gjithë vitit.

Ndryshe nga kontinentet e tjera që dihet se përjetojnë sezone të ndryshme gjatë gjithë vitit, shumica e vendeve afrikane nuk kanë sezone të përcaktuara mirë.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi