Ville Lumière ka konfirmuar tashmë reduktimin e ndriçimit të natës të Kullës Eifel me pak më shumë se një orë. Një masë simbolike, duke qenë se ndriçimi i natës i Zonjës së Hekurt përfaqëson vetëm 4% të konsumit të monumentit.

Një nga masat më domethënëse vjen nga Lille, qyteti i madh i Flanders Franceze, në veri të vendit, i cili që nga fillimi i muajit ka mbyllur ndriçimin në ndërtesat publike gjatë natës, me përjashtim të famshme Grand’Place dhe Pallatit të operës. Sipas bashkisë, shkurtimet do të kursejnë 170,000 kWh në vit.

Në anën tjetër të vendit, në Marsejë, një masë e ngjashme u miratua, ku ndriçimi i monumenteve u fik në orën 23:30 (22:30 në dimër), me përjashtim të bazilikës së Notre-Dame-de-la, simbol i qytetit. Bashkia e Toulon dëshiron të marrë masa të ngjashme “sa më shpejt të jetë e mundur”.

Por ka edhe nisma të shumta për uljen e ngrohjes. Edhe në Lille, në dy muze, radiatori do të ulet nga 20 në 18 gradë. Reduktim ekuivalent edhe në pishinat komunale dhe një ndërprerje dy-orëshe e ngrohjes në palestër.

Lyon ka dhënë urdhër për të kufizuar ngrohjen e ndërtesave të tij në 19 gradë për të përmbushur një faturë të përgjithshme që vlerësohet të rritet nga 55 në 100 milionë euro deri në vitin 2023.

Pas apelit të Presidentit Emmanuel Macron për “kthjelltësi energjetike” për të përballuar efektet e luftës në Ukrainë, njoftime të ngjashme do të shtohen në të gjithë vendin në ditët dhe javët në vijim.