Dita Kombëtare e Zvicrës: 4 gjëra që duhet të dini

  1. Karta Federale e vitit 1291 

Festa kombëtare e Zvicrës, e mbajtur çdo vit më 1 gusht, feston nënshkrimin e Kartës Federale të 1291 në fillim të gushtit të atij viti. Tre kantonet e Uri, Unterwalden – tani dy gjysma nga kantonet e Obwalden dhe Nidwalden, dhe Schwyz, ranë dakord të qëndrojnë së bashku kundër gjyqtarëve dhe agresorëve të jashtëm, përcjell albinfo.ch

Legjenda thotë se një grup burrash liridashës u betuan për një besnikëri në livadhin Rütli (ose Grütli) në bregun e Liqenit të Lucernit në kantonin Uri.

  1. Karta u rizbulua në 1758 

Karta Federale e 1291 u konsiderua zyrtarisht si dokumenti themelues i Zvicrës vetëm në fund të shekullit të 19-të. Dokumenti latin u rizbulua në 1758 në arkivat Schwyz. Qeveria zvicerane e ka konsideruar atë zyrtarisht si dokumentin themelues të Zvicrës që nga fundi i viteve 1800. Festimi i parë zyrtar i Kartës u zhvillua në 1891 për të përkujtuar 600 vjetorin e saj. Ajo u bë një festë vjetore nga 1899, përcjell tutje albinfo.ch.

  1. Festa publike kombëtare fillon në 1994 

1 Gushti u bë vetëm një festë publike kombëtare në 1 Gusht 1994. Më 26 Shtator 1993, njerëzit e Zvicrës votuan me shumicë dërrmuese (86.3%) për një festë publike në të gjithë vendin në këtë datë.

  1. Himni kombëtar u zyrtarizua në vitin 1981 

Himni kombëtar i Zvicrës u bë zyrtar vetëm në vitin 1981. Në këtë datë, himni aktual, Psalmi Zviceran, zëvendësoi zyrtarisht një version të mëparshëm të kënduar në melodinë Britanike të Zotit ruaj Mbretëreshën.

Sipas Shoqërisë Zvicerane të Interesit Publik, teksti aktual nuk është i popullarizuar, shumë njerëz nuk e dinë dhe vetëm një përqindje e vogël mund ta recitojnë atë. Në vitin 2014, grupi filloi një konkurs për një të ri. Pastaj në vitin 2015, ata shpallën fituesin. Ky tekst himni i propozuar, i kënduar në melodinë aktuale, nuk është zyrtar. Teksti i himnit të propozuar këndohet në katër gjuhët kombëtare të Zvicrës.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi