BE brengoset për prezencën në rritje të Kinës në Ballkan

Johanes Han ka thënë se ndërtimi i termocentraleve, autostradave dhe urave në gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor është duke u financuar me paratë kineze.

Komisioneri i Zgjerimit në BE, Johanes Han ka thënë se ndërtimi i termocentraleve, autostradave dhe urave në gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor është duke u financuar me paratë kineze.

Angazhimi ekonomik i Kinës në hapësirën e Ballkanit paraqet shqetësim të madh për Bashkimin Evropian, sipas Han.

Kina tashmë një kohë të gjatë paraqitet si shteti e cila merret vetëm me interesin e saj, ka thënë Han.

“Rasti është ndryshe”, u shpreh ai, duke theksuar se Pekini dëshiron ta krijojë modelin e tij nacional.

Zgjedhja është mes demokracisë evropiane dhe kapitalizmit tregtar, nga njëra anë, dhe diktaturës dhe kapitalizmit të shfrenuar, nga ana tjetër, shtoi ai. Han ka bërë thirrje që BE-ja të gjejë përgjigje adekuate për sfidën nga Kina.

“Do të mund ta analizonim blerjen e kompanive të rëndësishme nga Kina”, tha ai.

Han ka përsëritur qëndrimin se politika e jashtme e BE-së duhet të jetë më e shpejtë dhe e përshtatshme në mënyrë që njëzëri të merren vendime në lidhje me marrëdhëniet e jashtme, me ndihmën e shumicës së votave të anëtarëve. “Ky është një parakusht në nivelin global”, përfundoi ai.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi