ADN-ja e peshkaqenit të bardhë fsheh sekrete në lidhje me kancerin

Në luftën kundër kancerit dhe në zbulimin e mënyrave të reja për të shëruar plagët më shpejt, shkencëtarët mund të studiojnë ADN-në e peshkaqenit të bardhë.

Renditja e gjenomës “Carcharodon carcharias” zbuloi madhësinë e saj të madhe, e cila është rreth një herë e gjysmë më e madhe se gjenoma e njeriut.

Ai gjithashtu ka një shumëllojshmëri të mutacioneve gjenetike, të cilat ndoshta shpjegojnë suksesin e saj të madh evolucionar dhe jetëgjatësinë sipas APE-MPE.

Shkencëtarët nga SHBA, Rusia dhe Portugalia, të cilët botuan në revistën e Akademisë Kombëtare të Shkencave të SHBA (PNAS), njoftuan se disa mutacione në ADN të peshkaqenit lejojnë që ajo të bëjë plagë çuditërisht të shpejta falë mpiksjes së menjëhershme të gjakut të tij. Ajo gjithashtu mbron nga kanceri falë riparimit të shpejtë të dëmtimit të ADN-së së tij.

Përkundër asaj që mund të pritet, kafshët shumë të mëdha nuk marrin kancer më shpesh sesa njerëzit (megjithëse ka më shumë mutacione) sepse ato kanë zhvilluar aftësi superiore mbrojtëse dhe anti-kancer, gjë që është veçanërisht e vërtetë për peshkaqenin e madh.

Këto peshkaqenë janë në tokë për më shumë se 400 milionë vjet, më shumë se pothuajse çdo kafshë tjetër kurrizor (njeriu modern u shfaq rreth 300.000 vjet më parë).

Peshkaqeni i sotëm i bardhë, i cili ka një histori evolucionare prej të paktën 16 milion vjet mbrapa tij, mund të arrijë gjashtë metra në gjatësi dhe peshë 3.2 tonë, ndërsa zhyten në një thellësi deri në 1,200 metra për të gjetur pre e tij.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img

LEXO MË SHUMË

Së fundi