Prezantohen kartëmonedhat e reja, shikoni si do të duken ato (FOTO)

Banka e Shqipërisë prezantoi serinë e re të Kartëmonedhave Shqiptare, në një ceremoni të veçantë të organizuar me këtë rast. Prezantimi i kësaj serie përbën një ngjarje shumë të rëndësishme, një moment të veçantë, jo vetëm për Bankën e Shqipërisë, por për të gjithë shtetin shqiptar.

Pas më shumë se 20 vitesh nga fillimi i hedhjes në qarkullim të serisë aktuale të kartëmonedhave Lek, seria e re vjen me një dizajn të rifreskuar, duke i dhënë kartëmonedhës shqiptare pamjen e një kartëmonedhe moderne, në të njëjtën kohë rezistente, me cilësi, integritet dhe besueshmëri të lartë, me standarde të kartëmonedhave të vendeve më të përparuara. Kjo seri është prodhuar me teknologjinë më të fundit të fushës, me elemente të reja sigurie, duke i bërë ato më të sigurta ndaj falsifikimit.

Seria e re e kartëmonedhave shqiptare ruan të njëjtën tematikë me kartëmonedhat ekzistuese, si një tematikë e gjithëpranuar nga publiku, por duke e risjellë atë më të freskët në ngjyra e konfigurim.

Kjo tematikë evokon disa prej momenteve më të rëndësishme të historisë së kombit, zhvillimit shoqëror, ekonomik dhe politik të vendit, përfaqësuar nga personalitete të spikatura, me kontribute të rëndësishme për Shqipërinë. Portretet e këtyre personaliteteve janë kombinuar në kartëmonedha me motive që lidhen me jetën, veprën, vendin dhe epokën në të cilën secila figurë ka jetuar.

Ndërkohë, pamja e serisë së re përfaqëson evoluim dhe përmirësim të dizajnit të përgjithshëm dhe elementeve specifike të paraqitura në to, duke u kujdesur për një ekuilibër midis modernes dhe traditës.

Seria e re e kartëmonedhave shqiptare përbëhet nga 6 prerje: 200 Lekë, 500 Lekë, 1000 Lekë, 2000 Lekë, 5000 Lekë dhe 10000 Lekë. Hedhja në qarkullim e kësaj serie planifikohet të bëhet gradualisht sipas këtij rendi:

  • kartëmonedhat 200 Lekë dhe 5000 Lekë do të hidhen në qarkullim duke filluar nga data 30 shtator 2019;
  • kartëmonedhat 10000 Lekë dhe 1000 Lekë do të hidhen në qarkullim duke filluar nga viti 2020;
  • kartëmonedha 2000 Lekë do të hidhet në qarkullim duke filluar nga viti 2021;
  • kartëmonedha 500 Lekë do të hidhet në qarkullim duke filluar nga viti 2022.

Seria e re sjell për herë të parë një kartëmonedhë në polimer, atë 200 Lekë. Polimeri është një material plastik dhe përfaqëson një inovacion në industrinë e prodhimit të parasë, duke qenë më rezistent në përdorim se letra. Përgjithësisht, kartëmonedhat me vlerë nominale të ulët janë ato që kanë normë më të lartë konsumi nga përdorimi, ndaj përdorimi i një materiali më rezistent për to ka rezultuar më eficient.

Kartëmonedhat ekzistuese, të të gjitha prerjeve, do të vazhdojnë të qarkullojnë paralelisht me kartëmonedhat e reja. Ato do të vazhdojnë të kenë kurs ligjor dhe të shërbejnë si mjet pagesë./lapsi

 

- Reklamë -

LEXO MË SHUMË

Atentati ndaj prokurorit/ U gjet i braktisur afër Ishmit, ekspertiza ‘në skaner’ automjetin e autorëve

Pak orë pasi një automjeti i braktisur u gjet në aksin dytësor që lidh Shkozetin me Fushë-Krujën,...

LDK e PDK me zgjedhje të brendshme këtë vit, a pritet të ndryshojë skena politike në Kosovë?

Dy partitë më të mëdha në Kosovë, Partia Demokratike e Kosovës dhe Lidhja Demokratike e Kosovës po mbajnë zgjedhjet e brendshme këtë vit. Partia Demokratike...

Tokat djerrë në Gosë. Fermerët kërkojnë ndihmë për t’iu kthyer bujqësisë

Banorët e fshatit Gosë në Rrogozhinë jetojnë falë bujqësisë, por thonë se kanë ardhur ditë kur të mbjellësh e të korrësh po bëhet gjithnjë...

Së fundi

9 rreziqet për shëndetin që na vijnë nga Wi-Fi

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka konfirmuar prej kohësh, dëmtimet që shkaktohen në shëndet si pasojë e ekspozimit ndaj valëve elektromagnetike. Studime të ndryshme kanë dalë...

Rrjedhin imazhet finale të Pixel 4XL, në prag të lansimit zyrtar

Pas rrjedhjes së konceptit zyrtar të Pixel 4, në të zezë, dje, Evan Blass po vazhdon me imazhe të reja.

Kosova, Mali i Zi e Shqipëria me trajnim të përbashkët të policive, në goditje të krimit ndërkufitar

Për të parandaluar krimin ndërkufitar, Mali i Zi, Shqipëria dhe Kosova do të mbajnë trajnim të përbashkët të Policive Kufitare. Kështu është bërë e ditur...