AKTUALITET

Muaji i Ramazanit, Fondacioni i Rinisi Islame të Zvicrës uron besimtarët muslimanë

Spread the love

Me rastin e fillimit të Muajit të Madhëruar të Ramazanit, Fondacioni i Rinise Islame të Zvicrës nepermjet kryetarit të saj z. Lulzim Lecaj uron mbarë myslimanët shqiptarë agjërim të lehtë e adhurim të pranuar. Le të sjellë ky muaj në familjen e çdo shqiptari paqe, qetësi dhe harmoni.

Zoti Fuqiplotë e begatoftë popullin, vendin dhe kombin tonë!

Besimtarët myslimanë nga mbarë bota fillojnë më 16 maj muajin e Ramazanit, një nga shtyllat dhe detyrat madhore të besimit islam.

Fillimi i muajit të agjërimit përcaktohet në bazë të lëvizjes së hënës, e cila për të gjithë myslimanët në çdo cep të botës përcjell një drejtësi apo një harmonizim për ta kryer sa më të plotë këtë muaj të begatë.

Ajo që e dallon këtë muaj, është agjërimi, të cilin e kryejnë njëkohësisht të gjithë besimtarët kudo që janë.

Thelbi i agjërimi është të qenët urdhër i Zotit, dhe një prej pesë kushteve themelore të islamit, por bashkë me këtë ai ka një varg të madh urtësish dhe dobish për anën shpirtërore, fizike, psikologjike, sociale për individin dhe shoqërinë.

Ramazani është muaji ku besimtarët myslimanë ndërpresin ushqimin e pijen, duke filluar që nga nisja e agimit deri në perëndim të diellit (nga syfyri deri në iftar); është një muaj i vlerave të larta njerëzore, morale e sociale, muaji i solidaritetit dhe bashkëpunimit, muaji dedikuar më shumë adhurimit dhe këndimit të Kuranit, muaji i sadakasë dhe i mirëbërësisë, muaji i mëshirës, virtytit dhe dhembshurisë.

Agjërimi është një shkollë që sjell një efekt pozitiv të dukshëm në qëndrimin e shoqërisë. Gjatë periudhës njëmujore të kësaj disipline shembullore ndjenjat e të pasurit zgjohen për të kontribuuar në përmirësimin e gjendjes së gjithanshme të anëtarëve të shoqërisë, që ndonëse nuk janë të një niveli force, pozite e kamje.

Kur besimtari nis agjërimin e ndjen se i bashkëngjitet të gjithë komunitetit të besimtarëve dhe realizimit të këtij obligimi në të njëjtën mënyrë dhe për motive e qëllime të njëjta.

Kjo mënyrë unike agjërimi kultivon unitetin dhe barazinë në mbarë botën islame.

Përveç vlerave shpirtërore e morale, agjërimi, ka gjithashtu edhe një vlerë shoqërore shumë të madhe, atë të bashkimit të njerëzve mes tyre dhe kontributit për ata që kanë nevojë.

Lulzim Lecaj

/Rtv Islam/

Related posts

BIK uron Fehim Abazin për zgjidhjen në krye të BISHZ- së

dritatv

75 vjet nga fillimi i Konferencës së Bujanit!

dritatv

Ekrem Simnica vëllëzërve mulsimanë në diasporë, Urime Ramazanin!

dritatv

Leave a Comment