Keqinformimi, mungesa e informacionit dhe konfuzioni, pengojnë duhanpirësit të njohin alternativat më të mira

NJË STUDIM I RI NDËRKOMBËTAR NGA PMI

LAUSANNE, Zvicër – Philip Morris International Inc. (PMI) prezantoi gjetjet e një studimi ndërkombëtar, të titulluar “Unsmoke: Clearing the way for change” të kryer për kompaninë nga firma e pavarur kërkimore Povaddo.

Nuk ka dyshim se  zgjidhja më e mirë është të hiqet dorë si nga cigaret edhe nga nikotina, por realiteti është se shumë njerëz nuk ia dalin dot. Sondazhi i realizuar në 13 vende me të rritur të moshës 21 deri në 74 vjeç përbën bazën e studimit rreth dy temave kryesore: ndikimin e pirjes së duhanit në marrëdhëniet personale dhe mungesën e informacionit në lidhje me produktet pa tym. Gjithashtu, studimi zbulon disa nga pengesat që hasin duhanpirësit për të konsideruar alternativat pa tym nëse nuk e braktisin dot duhanin.

“Aktualisht ka një sasi të jashtëzakonshme të keqinformimit që qarkullon rreth produkteve pa tym dhe kjo po shkakton konfuzion. Kjo është një nga pengesat më të mëdha me të cilat përballet bota për një të ardhme pa tym,” tha Jacek Olczak, Drejtori Operacional i PMI. “Realiteti është se, ka mundësi më të mira në dispozicion për duhanpirësit e rritur që nuk braktisin dot duhanin. Urgjentisht duhet të ketë një bisedë të re globale bazuar në hulumtime shkencore dhe fakte në lidhje me këto alternativa.” 

Të pavërtetat dhe pasojat
Ky studim hedh dritë mbi gatishmërinë e publikut për të diskutuar rreth mënyrës se si t’i bëjnë cigaret pjesë të së shkuarës, një dëshirë që nuk po përmbushet. Ndërsa 4 në 5 të anketuar bien dakord se ndryshimi është i nevojshëm, pak më shumë se gjysma e duhanpirësve të rritur që u anketuan (55 përqind) thanë se kanë informacionin e nevojshëm për të bërë një zgjedhje në lidhje me produktet pa tym.

Kërkesa për informacion është e fortë: 90 përqind e publikut është në dijeni të produkteve alternative, dhe gati 7 në 10 (68 përqind) prej duhanpirësve aktual, thanë se mund të konsiderojnë kalimin në alternativa më të mira, si produkte të duhanit me ngrohje, nëse do të kishin udhëzime më të qarta se si ndryshojnë këto produkte nga cigaret tradicionale.

Ndikimi i pirjes së duhanit në marrëdhëniet njerëzore
Raporti pasqyron mentalitetin aktual kundrejt duhanpirjes, si nga vetë duhanpirësit, ashtu edhe nga ata që nuk e konsumojnë duhanin dhe rolin që luan pirja e cigares në marrëdhëniet personale dhe shoqërore.
Braktisja e cigareve dhe nikotinës është alternativa më e mirë, por krahasuar me pirjen e duhanit, përdorimi i alternativave pa tym, mund të ndikojë më pozitivisht në marrëdhëniet personale. Pothuajse gjysma e ish-duhanpirësve (48 përqind) të cilët kanë kaluar në alternativa pa tym, raportuan përmirësim të marrëdhënieve të tyre me familjen dhe miqtë, si dhe 45 përqind raportuan se jeta e tyre shoqërore është përmirësuar. Ky përmirësim ishte në përqindje pak më të lartë tek burrat sesa tek gratë, përkatësisht 48 përqind kundrejt 41 përqind.

Marrëdhëniet  nuk janë të vetmet që preken: Sondazhi zbuloi se mos pirja e cigareve mund të ketë një ndikim pozitiv në jetën shoqërore. Më shumë se dy të tretat (69 përqind) e joduhanpirësve deklaruan se nuk u pëlqen të vizitojnë shtëpitë e duhanpirësve sepse nuk ndihen rehat në to për shkak të tymit. Edhe jashtë shtëpisë, joduhanpirësit thonë se aroma e keqe e cigareve qëndron tek rrobat e duhanpirësit (77 përqind).

“Ne po krijojmë një lëvizje drejt një bote pa tym nëpërmjet fushatës #Unsmoke” tha Marian Salzman, Zëvendës Presidente e Komunikimeve Globale në PMI. “Këto rezultate dalin nga një prej anketave më të mëdha ndërkulturore të bëra ndonjëherë në lidhje me ndikimin e pirjes së duhanit tek marrëdhëniet njerëzore. Këto na tregojnë se ku ka dallime në vlerat shoqërore, por, më e rëndësishmja, zbulojnë ngjashmëritë që do të ndihmojnë nismën #unsmokeyourworld të lëvizë nga një person në tjetrin, nga qyteti në qytet dhe joduhanpirësi tek duhanpirësi, për të sjellë ndryshimin global.”

#Unsmokeyourworld është një nismë e PMI për të mundësuar një ndryshim historik në shëndetin publik. Përmes lëvizjes #unsmoke, PMI synon të mbledhë një bashkësi njerëzish të cilët mund ta përshpejtojnë këtë ndryshim. Kjo bashkësi mund të përforcojë mesazhin se heqja dorë nga cigarja dhe nikotina është zgjidhja më e mirë që çdo duhanpirës mund të bëjë. Ata gjithashtu dhe mund të bëhen avokatët e mesazhit që, për duhanpirësit të cilët përndryshe do të vazhdonin të pinin duhan, ka alternativa më të mira për të zgjedhur.

Për të lexuar mbi studimin “Unsmoke: Hapja e rrugës për ndryshim“, vizitoni: www.unsmokeyourworld.com/whitepaper

Në lidhje me Anketën Povaddo
Ky studim u krye nga 24 Prill-6 maj 2019, nga Povaddo, një kompani udhëheqëse e studimit të opinionit publik, në emër të Philip Morris International. Sondazhi ka bërë gjithsej 16.099 intervista në internet midis të rriturve të moshave 21-74 vjeç në 13 vende (Argjentinë, Australi, Brazil, Danimarkë, Gjermani, Hong Kong, Izrael, Itali, Japoni, Meksikë, Rusi, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara). Sondazhi mbart një diferencë të përgjithshme gabimesh prej +/- 1% në intervalin e besimit 95 përqind.

2 Foto Ne Brendesi Unsmoke

Rreth #Unsmokeyourworld
#Unsmokeyourworld është një bisedë globale që frymëzon histori njerëzore, për njerëzit, nga njerëzit. Për të mësuar më shumë, vizitoni UnsmokeYourWorld.com.

Rreth Philip Morris International: Krijimi i një të ardhme pa tym
Philip Morris International (PMI) po udhëheq një transformim në industrinë e duhanit për të krijuar një të ardhme pa tym dhe të zëvendësojë përfundimisht cigaren, me produkte pa tym, në dobi të duhanpirësve të rritur të cilët në të kundërt do të vazhdonin të pinin duhan, shoqërisë, kompanisë dhe aksionerëve të saj. PMI është një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e duhanit, e angazhuar në prodhimin dhe shitjen e cigareve, produkteve pa tym dhe pajisjeve elektronike e aksesorëve shtesë, dhe produkte të tjera që përmbajnë nikotinë në tregjet jashtë SH.B.A.-së. PMI po ndërton një të ardhme në një kategori të re të produkteve pa tym, që edhe pse nuk janë të padëmshme, janë një zgjedhje shumë më e mirë sesa pirja e cigareve tradicionale. Përmes aftësive multidisiplinore në zhvillimin e produktit dhe shkencës së avancuar, PMI synon të sigurojë që produktet e saj pa tym të plotësojnë kërkesat e konsumatorit të rritur dhe kërkesat rigoroze rregullatore.

Për më shumë informacion, vizitoni http://www.pmi.com dhe www.pmiscience.com

- Reklamë -

LEXO MË SHUMË

Del në ankand tenda e Gedafit, ja në cilat shtete u vendos ajo!

Tenda e famshme beduini e Muamar Gedafit, ku diktatori libian qëndronte gjatë vizitave jashtë vendit, ka dalë në ankand në internet dhe deri tani...

Gjuha e programimit që u mëson fëmijëve të verbër të kodojnë

Theo Holroyd dhe Ollie Gerety kanë një pasion të përbashkët, ata dashurojnë kodimin. Por deri më sot ishte e pamundur për ta të zhvillonin një...

Basha-shqiptarëve: Çohuni dhe opozitën do e keni në krahë

Nga salla e Kuvendit, ku detyrën e opozitës e quajti tërësisht të pamundur, Basha u bëri thirrje shqiptarëve të marrin në duar fatet e...

Së fundi

Institucionet kanë dështuar para investitorëve të huaj

Kosova ka potenciale të shumta për tërheqjen e investitorëve, ndërsa institucionet shtetërore kanë dështuar që të promovojnë mundësitë për investime përpara investitorëve të huaj. Kjo...

“Zona e Vdekur”, shkencëtarët lëshojnë alarmin: Po zgjerohet!

Fillimisht pamundësia teknologjike dhe më vonë pirateria, konfliktet e shumta dhe të njëpasnjëshme në rajon dhe pasiguria që grupe shkencëtarësh të studionin zonën, e...

SNHR: Vitin e kaluar në Siri humbën jetën rreth 7.000 civilë

Rrjeti Sirian për të Drejtat e Njeriut (SNHR) ka njoftuar se vitin e kaluar në Siri kanë humbur jetën 6.964 civilë ku shumica për...